Van aantekening in KIJK! app naar observatie in KIJK! registratie

Van wat je zag (je waarneming of observatie) kun je eenvoudig een beknopte aantekening maken in de KIJK! app. Wist je dat je deze gratis kunt downloaden in de Apple store? Je maakt een aantekening voor het kind van wat je hebt gezien in de app en op een later moment verwerk je  in KIJK! Registratie de aantekening tot een observatie (zoals je ook je op papier geschreven aantekeningen verwerkt). De aantekening in de app is beknopt. Je zou het ook kunnen zien als de vervanger van je kladblaadje of van je observatieblad. Met de app staat de eerste aantekening al direct bij het juiste kind.

Tijdens de uren op de groep, als ook de kinderen aanwezig zijn, heb je minder tijd om na te denken over hoe je de aantekening verwerkt tot een objectieve observatie. Dat is iets dat je achteraf doet, tijdens het moment waarop je ook reflecteert op wat je hebt gezien. Is het een aantekening die je wilt bewaren? Die iets toevoegt? Dan maak je van de aantekening een objectieve observatie. Eén observatie zegt vaak iets over meer ontwikkelingsgebieden en kun je dus ook bij meer gebieden opslaan. De aantekening van Tobias wordt uiteindelijk verwerkt tot:

Bouwt, na voordoen vorige dag, een ‘stevige’ toren met een bredere basis die steeds smaller wordt. Is daarmee betrokken (energie, persistent) bezig gedurende zo’n 30 minuten. Legt aan N. uit hoe hij dit doet en gebruikt daarbij woorden als ‘stevig, breed, smaller, hoogste’. Gebruikt deze (woorden) kennis opnieuw tijdens het buitenspel bij het bouwen van een hut die hij samen met N. bouwt.

En dit plaatsen we uiteindelijk bij: betrokkenheid, ruimtelijke oriëntatie, logisch denkontwikkeling en mondelinge taal.