Tijdens deze training leer je jonge kinderen in groep 1 en 2 gericht observeren en hun leerpotentieel in kaart te brengen door zelf aan het werk te gaan met het kind.
Je kijkt tijdens de afname van het PDO welke activiteiten het kind zelfstandig kan uitvoeren en bij welke taken ondersteuning nodig is. Doordat jij de taken uitvoert, kun je goed in kaart brengen welk soort ondersteuning het jonge kind nodig heeft om tot leren te komen. Hiermee kun je praktische handelingsadviezen opstellen voor de leerkracht en ouders.
De training bestaat uit drie dagdelen en 1 coaching moment in de praktijk, daarnaast moet een verslag worden ingeleverd en videomateriaal verzameld;
Dag 1 en 2: Kennismaking met het PDO en verdieping in de theorie waarop het PDO is gebaseerd. Samenstellen van je eigen PDO-kist. Praktijk/coaching:
- zelf afnemen van het PDO onder supervisie.
- verwerking in een verslag volgens aangeleverd format.
Dag 3: bespreken en verwerken van het afgenomen PDO en inbreng van eigen videomateriaal voor feedback.
Materiaal
Het is de bedoeling dat je zelf de aantrekkelijke ontwikkelingsmaterialen aanschaft waarmee het PDO wordt afgenomen. De meeste scholen beschikken al over diverse materialen, omdat het ontwikkelingsmaterialen betreft die in de groepen 1 en 2 aanwezig zijn. Je ontvangt een handleiding voor verwerking van het PDO tijdens de eerste bijeenkomst. De handleiding is ook digitaal beschikbaar.
Voorwaarden deelname training Kleuter PDO
-
Je hebt een kindgerichte HBO-opleiding gevolgd en met succes afgerond
-
Je bent werkzaam op een basisschool
Ben je werkzaam op een school die buiten de Haagse regio valt, dan wordt er een andere prijs met je afgesproken vanwege de extra reistijd voor de coaching op locatie. De training gaat door bij minimaal 6 deelnemers.
De essenties
- Kijken naar het potentieel van de kleuter.
- Zelf praktisch aan de slag vanaf de eerste bijeenkomst.
- Coaching in de praktijk en bij het maken van het verslag.
Werkwijze
Drie bijeenkomsten en oefening in de eigen praktijk.
Doelstelling
Anders leren kijken naar kleuters en hun onderwijsbehoeften.
Doelgroep
Leerkrachten, intern begeleiders.